In the present study, it was investigated for the first time in Modicana and Cinisara breeds and in Girgentana goat, novel information about polymorphism at GH gene. Moreover the interaction between these polymorphisms and the feeding system was analyzed. In particular, it was studied how the presence of pasture in the diet can interfere with the effects of polymorphisms at the studied loci on milk yield, gross composition and fatty acid profile. The most frequent allele for each bovine breed and for girgentana goats were, respectively L compared to V and G compared to A. The LL genotype in Modicana cows was associated to a better fatty acid composition, in terms of human health effects, taking into account the lower level of saturated fatty acids and the higher levels of monounsaturated fatty acids. The same genotype, in Cinisara cows was associated to a better rennet properties. In goats, apart from an increase of dry matter intake in GG genotype, no other differences were evident. The effect of pasture feeding even improving milk quality did not cause important interaction with genotype.

Nel presente studio, è stato studiato per la prima volta nelle razze Modicana e Cinisara e nella capra Girgentana, nuovi aspetti sul polimorfismo del gene GH. Inoltre è stata analizzata l'interazione tra questi polimorfismi e il sistema di alimentazione. In particolare, è stato studiato come la presenza del pascolo nella dieta e la composizione del profilo degli acidi grassi. L'allele più frequente per la razza bovina e per le capre girgentana era, rispettivamente, L rispetto a V e G rispetto ad A. Il genotipo LL nelle vacche Modica era associato ad una migliore composizione di acidi grassi, in termini di effetti sulla salute umana, tenendo conto della basso livello di acidi grassi saturi e alti livelli di acidi grassi monoinsaturi. Lo stesso genotipo, nelle mucche Cinisara era associato a migliori proprietà di caglio. Nelle capre non c'erano altre differenze. Non ha causato una significativa interazione con il genotipo.

GH polymorphism in Modicana and Cinisara cows and in Girgentana goats: effects on milk traits and fatty acid composition in different feeding systems / DI PAOLA, Fortunato. - (2018 May 31).

GH polymorphism in Modicana and Cinisara cows and in Girgentana goats: effects on milk traits and fatty acid composition in different feeding systems.

DI PAOLA, FORTUNATO
2018-05-31

Abstract

In the present study, it was investigated for the first time in Modicana and Cinisara breeds and in Girgentana goat, novel information about polymorphism at GH gene. Moreover the interaction between these polymorphisms and the feeding system was analyzed. In particular, it was studied how the presence of pasture in the diet can interfere with the effects of polymorphisms at the studied loci on milk yield, gross composition and fatty acid profile. The most frequent allele for each bovine breed and for girgentana goats were, respectively L compared to V and G compared to A. The LL genotype in Modicana cows was associated to a better fatty acid composition, in terms of human health effects, taking into account the lower level of saturated fatty acids and the higher levels of monounsaturated fatty acids. The same genotype, in Cinisara cows was associated to a better rennet properties. In goats, apart from an increase of dry matter intake in GG genotype, no other differences were evident. The effect of pasture feeding even improving milk quality did not cause important interaction with genotype.
31-mag-2018
Nel presente studio, è stato studiato per la prima volta nelle razze Modicana e Cinisara e nella capra Girgentana, nuovi aspetti sul polimorfismo del gene GH. Inoltre è stata analizzata l'interazione tra questi polimorfismi e il sistema di alimentazione. In particolare, è stato studiato come la presenza del pascolo nella dieta e la composizione del profilo degli acidi grassi. L'allele più frequente per la razza bovina e per le capre girgentana era, rispettivamente, L rispetto a V e G rispetto ad A. Il genotipo LL nelle vacche Modica era associato ad una migliore composizione di acidi grassi, in termini di effetti sulla salute umana, tenendo conto della basso livello di acidi grassi saturi e alti livelli di acidi grassi monoinsaturi. Lo stesso genotipo, nelle mucche Cinisara era associato a migliori proprietà di caglio. Nelle capre non c'erano altre differenze. Non ha causato una significativa interazione con il genotipo.
GH Polymorphism, Pasture, Cows, Goats.
GH polymorphism in Modicana and Cinisara cows and in Girgentana goats: effects on milk traits and fatty acid composition in different feeding systems / DI PAOLA, Fortunato. - (2018 May 31).
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.11769/581911
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