According to FAO, about 9 billion of people will ask for food by 2050. The agriculture challenge is to increase food production by preserving food quality and natural resources. According to WHO, red meat can favor the onset of cardiovascular disease and colon-rectal cancer; however, they are also an important source of vitamin, protein and functional fatty acids (CLA, EPA, DHA). Future animal breeding techniques aims will be improving food nutritional profile and reducing environmental impact at the same time. Rumen lipolysis and bio-hydrogenation allow the synthesis of a pool of fatty acids; this process is affected by animal diet. Pasture feeding increase omega-3 and CLA content in food; however, the problems related to pasture availability ask for innovative techniques that promote their synthesis even if green herbage is not present. The use of plants, or plant-extracts, containing bioactive compounds represents an achievable prospect. The aim of this PhD was to deepen how different plants bioactive compounds affect fatty acid composition in lamb meat. In the first experiment, the use of Trifolium pratensis (containing polyphenol oxidase enzyme, PPO) and Onobrychis viciifolia (containing condensed tannins, CT) silages were tested. The effect of PPO and CT on rumen lipid profile was comparable and even additive when silages were supplied as a mixture. In this case, meat fatty acid profile was similar to pasture-fed animals. In the second experiment, three plants extract were added to lambs diet: hydrolizable tannins from chestnut (Castanea sativa), CT from mimosa (Acacia dealbata) and from gambier (Uncaria gambir). The effect of the different source of tannins on meat fatty acid composition was not very strong; however, multivariate analysis allowed discriminating the different groups.

La FAO prevede che entro il 2050 si debbano sfamare 9.1 miliardi di persone. La sfida per l agricoltura è quella di aumentare le produzioni rispettando la qualità dei prodotti e le risorse naturali. Secondo la WHO, le carni rosse possono favorire l insorgenza di malattie cardiovascolari e del cancro al colon-retto; tuttavia, sono un importante fonte di vitamine, proteine e acidi grassi funzionali (CLA, EPA e DHA). L obiettivo da perseguire nelle tecniche di allevamento deve puntare a migliorare il profilo nutrizionale dei prodotti di origine animale e l impatto ambientale. I processi di lipolisi e bioidrogenazione ruminale consentono la sintesi di un pool di acidi grassi variabile in funzione della dieta aniamle. L alimentazione al pascolo aumenta il livello di omega-3 e CLA nei prodotti; i problemi legati alla sua disponibilità richiedono tecniche innovative per favorire la sintesi di questi composti anche in assenza di erba. L utilizzo di piante, o di loro estratti, contenenti metaboliti bioattivi rappresentano una prospettiva perseguibile. L obiettivo di questo dottorato è stato quello di investigare gli effetti di composti biologicamente attivi sulla composizione lipidica della carne ovina. Nel primo esperimento è stato testato l impiego dell insilato di Trifolium pratensis (enzima polifenolossidasi, PPO) e di quello di Onobrychis viciifolia (tannini condensati, CT). L effetto di PPO e CT sul profilo lipidico ruminale è stato simile e additivo, quando i due insilati sono miscelati. In questo caso, la composizione lipidica della carne è risultata confrontabile a quella di animali al pascolo. Nel secondo esperimento sono stati testati tre diversi estratti addizionati alla dieta degli agnelli: tannini idrolizzabili (HT) di Castagno (Castanea sativa) e CT di mimosa (Acacia dealbata) e gambier (Uncaria gambir). L effetto sulla composizione lipidica della carne non è stato incisivo; tuttavia, l analisi multivariata dei dati ha permesso di discriminare i gruppi in prova.

Plant secondary compounds in ruminant feeding: implication and effect on meat fatty acid / Campidonico, Luca. - (2017 Jan 31).

Plant secondary compounds in ruminant feeding: implication and effect on meat fatty acid.

CAMPIDONICO, LUCA
2017-01-31

Abstract

According to FAO, about 9 billion of people will ask for food by 2050. The agriculture challenge is to increase food production by preserving food quality and natural resources. According to WHO, red meat can favor the onset of cardiovascular disease and colon-rectal cancer; however, they are also an important source of vitamin, protein and functional fatty acids (CLA, EPA, DHA). Future animal breeding techniques aims will be improving food nutritional profile and reducing environmental impact at the same time. Rumen lipolysis and bio-hydrogenation allow the synthesis of a pool of fatty acids; this process is affected by animal diet. Pasture feeding increase omega-3 and CLA content in food; however, the problems related to pasture availability ask for innovative techniques that promote their synthesis even if green herbage is not present. The use of plants, or plant-extracts, containing bioactive compounds represents an achievable prospect. The aim of this PhD was to deepen how different plants bioactive compounds affect fatty acid composition in lamb meat. In the first experiment, the use of Trifolium pratensis (containing polyphenol oxidase enzyme, PPO) and Onobrychis viciifolia (containing condensed tannins, CT) silages were tested. The effect of PPO and CT on rumen lipid profile was comparable and even additive when silages were supplied as a mixture. In this case, meat fatty acid profile was similar to pasture-fed animals. In the second experiment, three plants extract were added to lambs diet: hydrolizable tannins from chestnut (Castanea sativa), CT from mimosa (Acacia dealbata) and from gambier (Uncaria gambir). The effect of the different source of tannins on meat fatty acid composition was not very strong; however, multivariate analysis allowed discriminating the different groups.
31-gen-2017
La FAO prevede che entro il 2050 si debbano sfamare 9.1 miliardi di persone. La sfida per l agricoltura è quella di aumentare le produzioni rispettando la qualità dei prodotti e le risorse naturali. Secondo la WHO, le carni rosse possono favorire l insorgenza di malattie cardiovascolari e del cancro al colon-retto; tuttavia, sono un importante fonte di vitamine, proteine e acidi grassi funzionali (CLA, EPA e DHA). L obiettivo da perseguire nelle tecniche di allevamento deve puntare a migliorare il profilo nutrizionale dei prodotti di origine animale e l impatto ambientale. I processi di lipolisi e bioidrogenazione ruminale consentono la sintesi di un pool di acidi grassi variabile in funzione della dieta aniamle. L alimentazione al pascolo aumenta il livello di omega-3 e CLA nei prodotti; i problemi legati alla sua disponibilità richiedono tecniche innovative per favorire la sintesi di questi composti anche in assenza di erba. L utilizzo di piante, o di loro estratti, contenenti metaboliti bioattivi rappresentano una prospettiva perseguibile. L obiettivo di questo dottorato è stato quello di investigare gli effetti di composti biologicamente attivi sulla composizione lipidica della carne ovina. Nel primo esperimento è stato testato l impiego dell insilato di Trifolium pratensis (enzima polifenolossidasi, PPO) e di quello di Onobrychis viciifolia (tannini condensati, CT). L effetto di PPO e CT sul profilo lipidico ruminale è stato simile e additivo, quando i due insilati sono miscelati. In questo caso, la composizione lipidica della carne è risultata confrontabile a quella di animali al pascolo. Nel secondo esperimento sono stati testati tre diversi estratti addizionati alla dieta degli agnelli: tannini idrolizzabili (HT) di Castagno (Castanea sativa) e CT di mimosa (Acacia dealbata) e gambier (Uncaria gambir). L effetto sulla composizione lipidica della carne non è stato incisivo; tuttavia, l analisi multivariata dei dati ha permesso di discriminare i gruppi in prova.
meat, fatty acids, ruminant, feeding system, biohydrogenation, plant compound, tannins
Plant secondary compounds in ruminant feeding: implication and effect on meat fatty acid / Campidonico, Luca. - (2017 Jan 31).
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.11769/582843
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