In the present work, we evaluated the proteolytic activity of lactic acid bacteria isolated from traditional Sicilian sourdoughs, from the provinces of Catania, Enna, Palermo and Siracusa. The strains were identified by species-specific PCR and RFLP analysis of 16S rRNA. Lactic acid bacteria isolates were tested for: a) the ability to degrade the gluten in synthetic growth medium; b) the di- and tri-peptidase activities; c) the ability of a Lactobacillus pentosus strain, endowed with high di- and tri-peptidase activities, to degrade the gliadins of experimental doughs obtained with Monococco ID 331 and Timilia semolina. The inoculum of L. pentosus in experimental doughs has clearly highlighted the influence of the bacterial strain to modify the electrophoretic profile of gliadins with respect to those present in the raw materials and used as a control.
Nel presente lavoro è stata valutata l attività proteolitica di batteri lattici isolati da paste acide tradizionali della Sicilia, provenienti dalle province di Catania, Enna, Palermo e Siracusa. I ceppi sono stati sottoposti d identificazione mediante PCR specie-specifica ed analisi RFLP del 16S rRNA. Sugli isolati sono state testate: a) la capacità di degradare il glutine in mezzo di crescita sintetico; b) l attività di- e tri-peptidasica; c) la capacità di un ceppo di Lactobacillus pentosus con elevata attività di-e tri-peptidasica di degradare le gliadine presenti in impasti sperimentali ottenuti con sfarinati di Monococco ID 331 e Timilia. L inoculo di L. pentosus in impasti sperimentali ha chiaramente evidenziato l influenza del ceppo nel modificare il profilo elettroforetico delle gliadine rispetto agli sfarinati impiegati negli impasti ed utilizzati come controllo.
Ruolo di batteri lattici isolati da paste acide siciliane nell idrolisi delle gliadine antigeniche del glutine / Cremona, Samantha. - (2014 Dec 10).
Ruolo di batteri lattici isolati da paste acide siciliane nell idrolisi delle gliadine antigeniche del glutine
CREMONA, SAMANTHA
2014-12-10
Abstract
In the present work, we evaluated the proteolytic activity of lactic acid bacteria isolated from traditional Sicilian sourdoughs, from the provinces of Catania, Enna, Palermo and Siracusa. The strains were identified by species-specific PCR and RFLP analysis of 16S rRNA. Lactic acid bacteria isolates were tested for: a) the ability to degrade the gluten in synthetic growth medium; b) the di- and tri-peptidase activities; c) the ability of a Lactobacillus pentosus strain, endowed with high di- and tri-peptidase activities, to degrade the gliadins of experimental doughs obtained with Monococco ID 331 and Timilia semolina. The inoculum of L. pentosus in experimental doughs has clearly highlighted the influence of the bacterial strain to modify the electrophoretic profile of gliadins with respect to those present in the raw materials and used as a control.File | Dimensione | Formato | |
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