The growing consideration for sustainable farming and food security underscores the significance of landraces which are traditional wheat types that have not been genetically modified in modern times. These wheat, known for their historical roots, unique characteristics, and adaptation to local conditions, provide special benefits in today's agricultural and environmental setting. Landraces commonly show better ability to resist both biotic and abiotic stresses, do well in low-input farming methods, and help preserve agricultural biodiversity. Their increased height and lower gluten levels make them well-suited for organic agriculture and specialized markets, appealing to customers looking for healthy options and sustainable food choices. Even though landraces have a lower yield than modern wheat types, their nutritional and sensory qualities, as well as their ability to improve food security and environmental sustainability, emphasize their important role in today's agriculture. Efforts to register and protect these important genetic resources in national conservation programs are contributing to the recent resurgence of interest, promoting supply chains that prioritize food safety and ecological sustainability. The research activities specifically aimed to: (i) Compare the performance of local landraces and modern genotypes, with a focus on evaluating their final yield; (ii) analyze genotypic responses to water stress; (iii) evaluate genotypes under high and low input conditions; (iv) evaluate yield response and gas exchange, under rainfed and irrigated conditions; (v) evaluate Biogas production capacity from landrace straw. Overall, this research demonstrated how different agronomic practices impact the performance and quality of landraces wheat varieties. These findings provide a solid foundation for further studies and the optimization of landraces wheat cultivation, promoting greater sustainability and quality in Mediterranean agriculture.
La crescente considerazione per l’agricoltura sostenibile e la sicurezza alimentare sottolinea l’importanza delle varietà autoctone che sono tipi di grano tradizionali che non sono stati geneticamente modificati nei tempi moderni. Questi grani, noti per le loro radici storiche, le caratteristiche uniche e l'adattamento alle condizioni locali, offrono vantaggi speciali nel contesto agricolo e ambientale di oggi. Le varietà autoctone mostrano comunemente una migliore capacità di resistere agli stress sia biotici che abiotici, si comportano bene con metodi agricoli a basso input e aiutano a preservare la biodiversità agricola. La loro altezza maggiore e i livelli di glutine più bassi li rendono adatti all’agricoltura biologica e ai mercati specializzati, attraendo i clienti alla ricerca di opzioni salutari e scelte alimentari sostenibili. Anche se le varietà autoctone hanno una resa inferiore rispetto ai moderni tipi di grano, le loro qualità nutrizionali e sensoriali, nonché la loro capacità di migliorare la sicurezza alimentare e la sostenibilità ambientale, sottolineano il loro ruolo importante nell’agricoltura odierna. Gli sforzi per registrare e proteggere queste importanti risorse genetiche nei programmi nazionali di conservazione stanno contribuendo al recente risveglio di interesse, promuovendo catene di approvvigionamento che danno priorità alla sicurezza alimentare e alla sostenibilità ecologica. Le attività di ricerca miravano specificamente a: (i) confrontare le prestazioni delle landraces e dei genotipi moderni, concentrandosi sulla valutazione della loro resa finale; (ii) analizzare le risposte genotipiche allo stress idrico; (iii) valutare i genotipi in condizioni alto e basso input; (iv) valutare la risposta alla resa e lo scambio di gas, in condizioni irrigue e di asciutto; (v) valutare la capacità di produzione di biogas dalla paglia delle landraces. Nel complesso, questa ricerca ha dimostrato come le diverse pratiche agronomiche influiscono sulle prestazioni e sulla qualità delle varietà di grano autoctone. Questi risultati forniscono una solida base per ulteriori studi e l’ottimizzazione della coltivazione del grano autoctono, promuovendo una maggiore sostenibilità e qualità nell’agricoltura mediterranea.
Physiological and production evaluation of different populations of sicilian wheat landraces [Valutazione fisiologica e produttiva di diverse popolazioni di varietà locali di frumento Siciliano] / Scandurra, Alessio. - (2025 Feb 13).
Physiological and production evaluation of different populations of sicilian wheat landraces [Valutazione fisiologica e produttiva di diverse popolazioni di varietà locali di frumento Siciliano]
SCANDURRA, ALESSIO
2025-02-13
Abstract
The growing consideration for sustainable farming and food security underscores the significance of landraces which are traditional wheat types that have not been genetically modified in modern times. These wheat, known for their historical roots, unique characteristics, and adaptation to local conditions, provide special benefits in today's agricultural and environmental setting. Landraces commonly show better ability to resist both biotic and abiotic stresses, do well in low-input farming methods, and help preserve agricultural biodiversity. Their increased height and lower gluten levels make them well-suited for organic agriculture and specialized markets, appealing to customers looking for healthy options and sustainable food choices. Even though landraces have a lower yield than modern wheat types, their nutritional and sensory qualities, as well as their ability to improve food security and environmental sustainability, emphasize their important role in today's agriculture. Efforts to register and protect these important genetic resources in national conservation programs are contributing to the recent resurgence of interest, promoting supply chains that prioritize food safety and ecological sustainability. The research activities specifically aimed to: (i) Compare the performance of local landraces and modern genotypes, with a focus on evaluating their final yield; (ii) analyze genotypic responses to water stress; (iii) evaluate genotypes under high and low input conditions; (iv) evaluate yield response and gas exchange, under rainfed and irrigated conditions; (v) evaluate Biogas production capacity from landrace straw. Overall, this research demonstrated how different agronomic practices impact the performance and quality of landraces wheat varieties. These findings provide a solid foundation for further studies and the optimization of landraces wheat cultivation, promoting greater sustainability and quality in Mediterranean agriculture.File | Dimensione | Formato | |
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