The present paper reports the results of a study on the potentiality of some machinery, used in citrus packing-lines and devised with different technology, to damage fruit. Damage potentiality was expressed in terms of features of the mechanical impacts suffered by fruits during the packing process: peak acceleration, mean acceleration and average number of impacts. These quantities were measured by using an IS100 instrumented sphere, a device specifically designed to be introduced in packing lines together with the fruits and capable of recording all the impacts. The results showed that the new machines introduced for line feeding, fruit discharge in bins, fruit release from the conveyor belts of the optical sizing-machines, and fruit transfer between orthogonal conveyor belts, have greatly reduced the mechanical stress of the fruits with respect to the conventional ones. In fact, considering only these four machines, the average acceleration of the impacts decreased by 24% (from 31.2 to 23.6 g) and their maximum acceleration by 65% (from 270 to 94 g), but the number of impacts per replicate increased by 14% (from 6.3 to 7.2), mainly due to the filling of the bins.

Nel presente lavoro si analizzano, in termini di sol-lecitazioni meccaniche subite dai frutti, alcune delle fasi di lavorazione previste nelle linee di condizionamento delle arance, eseguite con macchine di diversa concezione. Il confronto è stato effettuato in termini di accelerazione massima, accelerazione media e numero medio di urti che si verificano in ogni passaggio, misu-rati attraverso una sfera sensorizzata IS100. È stato riscontrato che le nuove macchine per l’alimentazione della linea, lo scarico dei frutti nei bin, il rilascio dei frutti dai nastri della calibratrice, hanno consentito di abbattere sensibilmente il livello di sollecitazione durante il condizionamento.

Indirizzi costruttivi delle linee per l'attenuazione delle sollecitazioni meccaniche degli agrumi nel post-raccolta

CERRUTO, Emanuele;MANETTO, Giuseppe Ezio
2013-01-01

Abstract

The present paper reports the results of a study on the potentiality of some machinery, used in citrus packing-lines and devised with different technology, to damage fruit. Damage potentiality was expressed in terms of features of the mechanical impacts suffered by fruits during the packing process: peak acceleration, mean acceleration and average number of impacts. These quantities were measured by using an IS100 instrumented sphere, a device specifically designed to be introduced in packing lines together with the fruits and capable of recording all the impacts. The results showed that the new machines introduced for line feeding, fruit discharge in bins, fruit release from the conveyor belts of the optical sizing-machines, and fruit transfer between orthogonal conveyor belts, have greatly reduced the mechanical stress of the fruits with respect to the conventional ones. In fact, considering only these four machines, the average acceleration of the impacts decreased by 24% (from 31.2 to 23.6 g) and their maximum acceleration by 65% (from 270 to 94 g), but the number of impacts per replicate increased by 14% (from 6.3 to 7.2), mainly due to the filling of the bins.
2013
978-88-905628-8-4
Nel presente lavoro si analizzano, in termini di sol-lecitazioni meccaniche subite dai frutti, alcune delle fasi di lavorazione previste nelle linee di condizionamento delle arance, eseguite con macchine di diversa concezione. Il confronto è stato effettuato in termini di accelerazione massima, accelerazione media e numero medio di urti che si verificano in ogni passaggio, misu-rati attraverso una sfera sensorizzata IS100. È stato riscontrato che le nuove macchine per l’alimentazione della linea, lo scarico dei frutti nei bin, il rilascio dei frutti dai nastri della calibratrice, hanno consentito di abbattere sensibilmente il livello di sollecitazione durante il condizionamento.
Danni meccanici; IS100; urti; Linee di lavorazione
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.11769/82601
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