Etna wine-growing is a blend of tradition and innovation that, through the use of native vines, the particular soil and climatic conditions, especially related to the presence of the volcano, in addition to culture and tradition of the local people, is characterized by the uniqueness of the wines produced. This sector has always marked the area's economy, taking advantage of the specificities (quality of wines produced) and supporting, meanwhile, the limits and difficulties associated with it (terraced plots, fragmented ownership, high production costs, etc.). These elements, with others, have marked the history of Etna wine-growing that from leading sector of the 60's of last century, went to take a wholly marginal role in the '70s and '80s, before returning to regain markets since the mid ‘90s. The study aims to develop an historical and economic analysis of Etna wine-growing, through the evaluation of the main components of the production cost and of the other economical results in representative firms. Through these indicators is possible to detect the main strengths and weaknesses of the sector and check their changes over time in relation to external and internal changes in the same firms. The study shows the change of direction taken over the years by Etna wine-growing which, in relation to the continual structural adjustments in the different phases seems more oriented to market needs, while not disavowing the factors limiting the reduction of production costs.

La vitivinicoltura etnea è un connubio di tradizione e di innovazione che attraverso l’impiego di vitigni autoctoni, le particolari caratteristiche pedoclimatiche legate soprattutto alla presenza del vulcano, oltre alla cultura ed alla tradizione delle persone del luogo, si caratterizza per l’unicità dei vini prodotti. Questo comparto ha da sempre contrassegnato l’economia del territorio, avvantaggiandosi delle specificità (qualità dei vini prodotti) e sopportandone, al contempo, i limiti e le difficoltà ad esso connesse (appezzamenti terrazzati; frammentazione della proprietà; elevati costi di produzione; ecc.). Questi elementi, in concomitanza ad altri, hanno segnato la storia della viticoltura etnea che da comparto trainante degli anni ‘60 del secolo scorso, è passato ad assumere un ruolo del tutto marginale tra gli anni ‘70 ed ‘80 , per poi tornare a riconquistare i mercati a partire dalla metà degli anni ‘90.Lo studio si propone di realizzare un’analisi storico-economica della vitivinicoltura etnea, attraverso la valutazione delle principali componenti del costo di produzione e degli altri risultati economici in aziende rappresentative, indicatori che consentono di rilevare i principali punti di forza e di debolezza del comparto e di verificare i loro mutamenti nel tempo, in relazione ai cambiamenti esterni ed interni alle stesse unità di produzione. Dallo studio emerge il cambiamento di rotta intrapreso negli anni dalla viticoltura etnea che, in virtù dei continui adattamenti strutturali nelle diverse fasi, sembra orientarsi maggiormente alle esigenze del mercato, pur non disconoscendo i fattori limitanti causa dello scarso contenimento dei costi di produzione.

Valutazione delle potenzialità di sviluppo della viticoltura etnea attraverso un'analisi storica dei costi di produzione

FOTI, Vera Teresa;TIMPANARO, Giuseppe
2010-01-01

Abstract

Etna wine-growing is a blend of tradition and innovation that, through the use of native vines, the particular soil and climatic conditions, especially related to the presence of the volcano, in addition to culture and tradition of the local people, is characterized by the uniqueness of the wines produced. This sector has always marked the area's economy, taking advantage of the specificities (quality of wines produced) and supporting, meanwhile, the limits and difficulties associated with it (terraced plots, fragmented ownership, high production costs, etc.). These elements, with others, have marked the history of Etna wine-growing that from leading sector of the 60's of last century, went to take a wholly marginal role in the '70s and '80s, before returning to regain markets since the mid ‘90s. The study aims to develop an historical and economic analysis of Etna wine-growing, through the evaluation of the main components of the production cost and of the other economical results in representative firms. Through these indicators is possible to detect the main strengths and weaknesses of the sector and check their changes over time in relation to external and internal changes in the same firms. The study shows the change of direction taken over the years by Etna wine-growing which, in relation to the continual structural adjustments in the different phases seems more oriented to market needs, while not disavowing the factors limiting the reduction of production costs.
2010
978-88-902330-0-5
La vitivinicoltura etnea è un connubio di tradizione e di innovazione che attraverso l’impiego di vitigni autoctoni, le particolari caratteristiche pedoclimatiche legate soprattutto alla presenza del vulcano, oltre alla cultura ed alla tradizione delle persone del luogo, si caratterizza per l’unicità dei vini prodotti. Questo comparto ha da sempre contrassegnato l’economia del territorio, avvantaggiandosi delle specificità (qualità dei vini prodotti) e sopportandone, al contempo, i limiti e le difficoltà ad esso connesse (appezzamenti terrazzati; frammentazione della proprietà; elevati costi di produzione; ecc.). Questi elementi, in concomitanza ad altri, hanno segnato la storia della viticoltura etnea che da comparto trainante degli anni ‘60 del secolo scorso, è passato ad assumere un ruolo del tutto marginale tra gli anni ‘70 ed ‘80 , per poi tornare a riconquistare i mercati a partire dalla metà degli anni ‘90.Lo studio si propone di realizzare un’analisi storico-economica della vitivinicoltura etnea, attraverso la valutazione delle principali componenti del costo di produzione e degli altri risultati economici in aziende rappresentative, indicatori che consentono di rilevare i principali punti di forza e di debolezza del comparto e di verificare i loro mutamenti nel tempo, in relazione ai cambiamenti esterni ed interni alle stesse unità di produzione. Dallo studio emerge il cambiamento di rotta intrapreso negli anni dalla viticoltura etnea che, in virtù dei continui adattamenti strutturali nelle diverse fasi, sembra orientarsi maggiormente alle esigenze del mercato, pur non disconoscendo i fattori limitanti causa dello scarso contenimento dei costi di produzione.
imprese vitivinicole etnee, costi di produzione, analisi storica ed economica; Etna wine-growing, representative firms, production costs, historical and economic analysis
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.11769/56833
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