Sustainable food systems are essential to nourish the increasing global population within planetary boundaries. However, agricultural production and food consumption processes lead to environmental degradation and pollution. Staple cereals have a central role in the transition towards sustainable food systems because of their severe environmental impacts, recommended consumption in the form of whole products for a healthy lifestyle, and good aptitude to be enriched to obtain functional foods. This thesis has applied the Life Cycle Assessment (LCA) methodology to the durum wheat sector, from field to cooking, and integrated it with the quality and nutritional properties accounting. Methodological insights on how to advance the LCA methodology were provided, along with solutions to minimise the environmental impacts associated with pasta production. In particular, the following key methodological choices were adopted to best capture and represent durum wheat production systems’ complexity: the adoption of combined modeling approaches, taking into account crop rotation effects; and the use of multiple functional units, including quality-corrected and nutritional ones. As the most important output of the thesis, a new pasta nutritional quality index (PNQI) was proposed and tested. Overall, mitigation strategies for the organic durum wheat pasta sector resulted in a) the enhancement of durum wheat productive performances through agro-ecological practices; b) the development of new varieties well adapted and performing under low-input conditions and naturally embedded with high nutritional quality; c) the experimentation with innovative healthy and nutritious pasta formulations; and d) the adoption of more sustainable pasta cooking appliances and procedures.

I sistemi agroalimentari sostenibili sono essenziali per nutrire la crescente popolazione globale. Tuttavia, i processi di produzione e consumo alimentare contribuiscono al degrado ambientale e all'inquinamento. Le colture cerealicole giocano un ruolo centrale nella transizione verso i sistemi agroalimentari sostenibili, a causa del loro elevato impatto ambientale, raccomandato consumo sotto forma di prodotti integrali per uno stile di vita sano, e buona attitudine ad essere arricchiti per ottenere alimenti funzionali. Questa tesi ha applicato la metodologia del Life Cycle Assessment al settore della pasta di frumento duro, dal campo alla tavola, in combinazione con valutazioni della qualità tecnologica e nutrizionale del prodotto. Ciò ha permesso di fornire diverse indicazioni per l’avanzamento della metodologia LCA, nonché soluzioni per ridurre al minimo l'impatto ambientale associato alla produzione di pasta. In particolare, le seguenti scelte metodologiche sono state proposte per cogliere e rappresentare al meglio la complessità dei sistemi di produzione di frumento duro: l'adozione di approcci di modellizzazione combinati, che tengano conto degli effetti delle rotazioni colturali; e l’adozione di diverse unità funzionali, tra cui indici qualitativi e nutrizionali. Il risultato più importante della tesi è stato lo sviluppo e l’applicazione di un indice di qualità nutrizionale specifico per la pasta (PNQI). Complessivamente, le strategie di mitigazione degli impatti ambientali della pasta biologica di frumento duro soni risutate essere: a) il miglioramento delle performance produttive della coltura in questione attraverso pratiche agroecologiche; b) lo sviluppo di varietà, ben adattate e performanti in condizioni low-input, naturalmente dotate di un'elevata qualità nutrizionale; c) la sperimentazione con formulazioni di prodotto innovative e salutische; e d) l’impiego di sistemi e procedure di cottura più sostenibili.

Qualità e la sostenibilità ambientale nella filiera di frumento duro biologico / Zingale, Silvia. - (2024 May 10).

Qualità e la sostenibilità ambientale nella filiera di frumento duro biologico

ZINGALE, Silvia
2024-05-10

Abstract

Sustainable food systems are essential to nourish the increasing global population within planetary boundaries. However, agricultural production and food consumption processes lead to environmental degradation and pollution. Staple cereals have a central role in the transition towards sustainable food systems because of their severe environmental impacts, recommended consumption in the form of whole products for a healthy lifestyle, and good aptitude to be enriched to obtain functional foods. This thesis has applied the Life Cycle Assessment (LCA) methodology to the durum wheat sector, from field to cooking, and integrated it with the quality and nutritional properties accounting. Methodological insights on how to advance the LCA methodology were provided, along with solutions to minimise the environmental impacts associated with pasta production. In particular, the following key methodological choices were adopted to best capture and represent durum wheat production systems’ complexity: the adoption of combined modeling approaches, taking into account crop rotation effects; and the use of multiple functional units, including quality-corrected and nutritional ones. As the most important output of the thesis, a new pasta nutritional quality index (PNQI) was proposed and tested. Overall, mitigation strategies for the organic durum wheat pasta sector resulted in a) the enhancement of durum wheat productive performances through agro-ecological practices; b) the development of new varieties well adapted and performing under low-input conditions and naturally embedded with high nutritional quality; c) the experimentation with innovative healthy and nutritious pasta formulations; and d) the adoption of more sustainable pasta cooking appliances and procedures.
10-mag-2024
I sistemi agroalimentari sostenibili sono essenziali per nutrire la crescente popolazione globale. Tuttavia, i processi di produzione e consumo alimentare contribuiscono al degrado ambientale e all'inquinamento. Le colture cerealicole giocano un ruolo centrale nella transizione verso i sistemi agroalimentari sostenibili, a causa del loro elevato impatto ambientale, raccomandato consumo sotto forma di prodotti integrali per uno stile di vita sano, e buona attitudine ad essere arricchiti per ottenere alimenti funzionali. Questa tesi ha applicato la metodologia del Life Cycle Assessment al settore della pasta di frumento duro, dal campo alla tavola, in combinazione con valutazioni della qualità tecnologica e nutrizionale del prodotto. Ciò ha permesso di fornire diverse indicazioni per l’avanzamento della metodologia LCA, nonché soluzioni per ridurre al minimo l'impatto ambientale associato alla produzione di pasta. In particolare, le seguenti scelte metodologiche sono state proposte per cogliere e rappresentare al meglio la complessità dei sistemi di produzione di frumento duro: l'adozione di approcci di modellizzazione combinati, che tengano conto degli effetti delle rotazioni colturali; e l’adozione di diverse unità funzionali, tra cui indici qualitativi e nutrizionali. Il risultato più importante della tesi è stato lo sviluppo e l’applicazione di un indice di qualità nutrizionale specifico per la pasta (PNQI). Complessivamente, le strategie di mitigazione degli impatti ambientali della pasta biologica di frumento duro soni risutate essere: a) il miglioramento delle performance produttive della coltura in questione attraverso pratiche agroecologiche; b) lo sviluppo di varietà, ben adattate e performanti in condizioni low-input, naturalmente dotate di un'elevata qualità nutrizionale; c) la sperimentazione con formulazioni di prodotto innovative e salutische; e d) l’impiego di sistemi e procedure di cottura più sostenibili.
life cycle assessment; durum wheat landraces; sustainable agriculture; productivity; whole-grain nutrition; technological quality
analisi del ciclo di vita; popolazioni locali di frumento duro; agricoltura sostenibile; produttività; nutrizione integrale; qualità tecnologica
Qualità e la sostenibilità ambientale nella filiera di frumento duro biologico / Zingale, Silvia. - (2024 May 10).
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Utilizza questo identificativo per citare o creare un link a questo documento: https://hdl.handle.net/20.500.11769/641466
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