The work was divided into several phases between their coordinates, the first of which is on the establishment of a framework for consistency of interpretation of national organic viticulture and the state of the reference standard for "organic wine". The second part describes the main structural characteristics of a sample of Sicilian wine-making that produce and market organic wine. The third, through the analysis of the variability in the prices of wines found in a sample of businesses or less specialized in the sale of organic products, aims to define some possible strategies for the enhancement of organic wine.
Il lavoro è stato articolato in più fasi fra loro coordinate, la prima delle quali è rivolta alla definizione di un quadro interpretativo sulla consistenza della vitivinicoltura biologica nazionale e sullo stato della normativa di riferimento per il “vino biologico”; la seconda parte illustra le principali caratteristiche strutturali di un campione di cantine siciliane che producono e commercializzano vino biologico; la terza, attraverso l’analisi della variabilità dei prezzi dei vini rilevati in un campione di esercizi commerciali specializzati o meno nella vendita di prodotti biologici, mira a definire alcune possibili strategie di valorizzazione del vino biologico.
Aspetti economici e di mercato della vitivinicoltura biologica in Sicilia
Foti, V. T.;Bellia, C.;Scuderi, A.;Timpanaro, G
2011-01-01
Abstract
The work was divided into several phases between their coordinates, the first of which is on the establishment of a framework for consistency of interpretation of national organic viticulture and the state of the reference standard for "organic wine". The second part describes the main structural characteristics of a sample of Sicilian wine-making that produce and market organic wine. The third, through the analysis of the variability in the prices of wines found in a sample of businesses or less specialized in the sale of organic products, aims to define some possible strategies for the enhancement of organic wine.| File | Dimensione | Formato | |
|---|---|---|---|
| Bonanno 2.pdf solo gestori archivio 
											Tipologia:
											Versione Editoriale (PDF)
										 
											Licenza:
											
											
												Non specificato
												
												
												
											
										 
										Dimensione
										761.13 kB
									 
										Formato
										Adobe PDF
									 | 761.13 kB | Adobe PDF | Visualizza/Apri | 
I documenti in IRIS sono protetti da copyright e tutti i diritti sono riservati, salvo diversa indicazione.


