The study considered the free aminoacid distribution of orange juices as criterion to discriminate the geographical origin of Sicilian and Calabrian oranges. The aminoacidic profiles of 70 blonde and pigmented orange samples were determined by HPLC-FL. Experimental data were elaborated with descriptive and multivariate statistical treatments. The total free aminoacid content, together with the level of single aminoacids such as proline, arginine, aspartic acid, asparagines, serine and glicine, can be considered as a marker of the geographical provenance, able to discriminate Sicilian and Calabrian blonde varieties.

Lo studio ha considerato la distribuzione degli amminoacidi liberi nei succhi d’arancia come criterio discriminante dell’origine geografica delle arance siciliane e calabresi. Sono stati determinati i profili amminoacidici di 70 campioni di arance di varietà bionde e pigmentate con la metodologia HPLC-FL. I dati sperimentali sono stati elaborati con trattamenti statistici descrittivi e multivariati. Il contenuto di amminoacidi liberi totali, insieme ai livelli dei singoli amminoacidi prolina, arginina, acido aspartico, asparagina, serina e glicina, può essere considerato un marker dell’origine geografica in grado di discriminare le varietà bionde siciliane da quelle calabresi.

Discriminazione dell’origine geografica di arance bionde siciliane e calabresi attraverso la distribuzione degli amminoacidi liberi

MURATORE, Giuseppe;
2013-01-01

Abstract

The study considered the free aminoacid distribution of orange juices as criterion to discriminate the geographical origin of Sicilian and Calabrian oranges. The aminoacidic profiles of 70 blonde and pigmented orange samples were determined by HPLC-FL. Experimental data were elaborated with descriptive and multivariate statistical treatments. The total free aminoacid content, together with the level of single aminoacids such as proline, arginine, aspartic acid, asparagines, serine and glicine, can be considered as a marker of the geographical provenance, able to discriminate Sicilian and Calabrian blonde varieties.
2013
978-88-905628-8-4
Lo studio ha considerato la distribuzione degli amminoacidi liberi nei succhi d’arancia come criterio discriminante dell’origine geografica delle arance siciliane e calabresi. Sono stati determinati i profili amminoacidici di 70 campioni di arance di varietà bionde e pigmentate con la metodologia HPLC-FL. I dati sperimentali sono stati elaborati con trattamenti statistici descrittivi e multivariati. Il contenuto di amminoacidi liberi totali, insieme ai livelli dei singoli amminoacidi prolina, arginina, acido aspartico, asparagina, serina e glicina, può essere considerato un marker dell’origine geografica in grado di discriminare le varietà bionde siciliane da quelle calabresi.
arginina; marker; prolina; succo d’arancia; tracciabilità; arginine; proline; traceability
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