Italy had more than 30 different unifloral hones, some of them not always present on the whole national territory. Chemical characteristics of different unifloral honeys belonging to less common floral origins: forest, strawberry tree, sunflower, rhododendron, sulla, lime and thymu were evaluated by determinig abs at 420 nm, colours parameters, pH and total polyphenols. Moreover the ageing and/or thermal treatments were evaluated by HMF and 3-DG content. High correlation was found between lightness and total polyphenols. HMF ranges from 9.7 to 102.56 mg/kg, if the legal limit of 40 mg/kg is considered, some honey samples exceed it. 3-DG ranges from 75.9 mg/kg to 684.6 mg/kg. The forest honey had the highest level of 3-DG and total polyphenols and the lowest level of HMF.
L’Italia vanta circa 30 diversi mieli uniflorali, non sempre presenti su tutto il territorio nazionale. Nel presente lavoro sono state valutate alcune caratteristiche chimiche di mieli commerciali appartenenti ad alcune floralità meno diffuse: bosco, corbezzolo, girasole, rododendro, sulla, tiglio e timo. Sono stati valutati il colore, il pH e i contenuto in polifenoli totali. Inoltre la qualità ed il grado d’invecchiamento sono stati valutati mediante il monitoraggio del 5-idrossimetilfurfurale (HMF) del 3-deossiglucosulosio (3-DG). I risultati hanno evidenziato una buona correlazione tra la luminosità ed il contenuto in polifenoli totali; la concentrazione in HMF varia da 9,7 a 102,56 mg/kg e dunque alcuni campioni presentano un contenuto ampiamente superiore al limite legale. Il contenuto in 3-DG varia da 75,9 mg/kg nel miele di sulla a 684,6 mg/kg nel miele di bosco. Il miele di bosco presenta il più elevato contenuto in 3-DG ed in polifenoli totali, mentre possiede i livelli più bassi di HMF.
Mieli uniflorali poco comuni come ingredienti alimentari: aspetti qualitativi
ARENA, ELENA;FALLICO, Biagio
2011-01-01
Abstract
Italy had more than 30 different unifloral hones, some of them not always present on the whole national territory. Chemical characteristics of different unifloral honeys belonging to less common floral origins: forest, strawberry tree, sunflower, rhododendron, sulla, lime and thymu were evaluated by determinig abs at 420 nm, colours parameters, pH and total polyphenols. Moreover the ageing and/or thermal treatments were evaluated by HMF and 3-DG content. High correlation was found between lightness and total polyphenols. HMF ranges from 9.7 to 102.56 mg/kg, if the legal limit of 40 mg/kg is considered, some honey samples exceed it. 3-DG ranges from 75.9 mg/kg to 684.6 mg/kg. The forest honey had the highest level of 3-DG and total polyphenols and the lowest level of HMF.File | Dimensione | Formato | |
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